Ugrás a fő tartalomra

Molnár Ferenc humora - Centrál Színház: Delila



Aki Molnár Ferenc drámáit ismeri, tudja a humora magával ragadó. Kivétel a Liliom, amely talán saját agresszióját volt hívatott kifejezni. Ha valaki életedben először Molnár Ferenctől a Liliomot látja, vegyen egy nagy levegőt és látogasson el egy vígjátékára. Máris másként fogja látni a világot és a drámaíró munkásságát is.

A Centrál Színház 2018. március 9-én mutatta be a Delilát. A mű egy felvonásban, könnyed, humoros, de mégis mélységeket és fontos üzeneteket tartalmaz. Úgy fűzi fel Molnár Ferenc a dráma igazi mondanivalóját a történésekre, hogy miközben a nevetésről potyognak a könnyeink, észrevétlenül azt érzezzük, ez a darab tanított valami nagyon fontosat. 


A történet arról szól, hogy hogyan kénytelen egy nő, egy feleség, rafinériával küzdeni a férjéért és a házasságáért. A sikeres férfi mögött álló nő meddig képes elmenni és visszaszerezni férjét és az ő szerelmét. Virág úr (Stohl András) olyan nagy szerencsében részesül, hogy hirtelen nagyobb összegű pénz áll a házhoz. Csárdáját bérli és ez jó is neki, nem szeretne semmi különösebbet, csak élvezni az életet és azt, hogy már nem cseléd, hanem ő az úr a háznál. Igen ám, de Ilonka (Trokán Nóra), a beosztottja szemet vet rá, mikor megtudja milyen gazdaggá vált főnöke. Démoni ügyességgel csavarja az ujja köré a férfit és mindeközben vőlegényével (Ódor Kristóf) is játszadozik. Marianne (Balsai Móni), Virág úr csodaszép és okos felesége azonban nem vak. Szemet szúr neki ez a csábítás. Eleinte nem veszi komolyan, de amikor a csapos (Magyar Attila) figyelmezteti és elmeséli neki, amiket hallott – mert a csapos aztán mindent hall! -, akkor már komolyan veszi, hogy itt baj közeleg. Az egész történet annyira valós, hogy akár kisebb módosításokkal ma is játszódhatna, pedig 1937-ben írta a szerző.

A mélyebb mondanivalója az én olvasatomban pedig nem más, minthogy nem lehetsz rest, mindig résen kell lenned és nőként a férfi mellett erősnek és rafináltnak maradni, ha szeretnél boldog lenni, valamit elérni. Határozottan, okosan, csinosan. Tudd, mit akarsz és küzdj érte, tiszta szívvel.
Végezetül csak annyit írnék, hogy lányok, nők, asszonyok, menjetek és nézzétek meg a Delilát. És hogy miről kapta a címét? Az a darabban elhangzik. Nevessetek sokat, de szívjátok magatokba a tudást is. Az erő, a hatalom, a ti kezetekben van!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

József Attila bőrébe bújva

Nehéz elvonatkoztatni egy látott műtől, ha ugyanazt a témát dolgozza fel, de mégis teljesen más műfajban. Az Én József Attila musicalt látva a Madách Színházban ez nem is sikerült most egészen. Tavaly tavasszal volt szerencsém a Pesti Színházban Vecsei H. Miklós egyszemélyes előadásában megnézni a Mondjad, Atikámat! Mi a közös bennük? Ahogy a címből is következtetni lehet, mind a kettő József Attila életét dolgozza fel. És a különbségek? Erről fog szólni ez a mostani bejegyzés. Mondjad, Atikám! Elképesztő, utánozhatatlan, egyedülálló, hamisíthatatlan, libabőr, döbbenet, mélység és magasság. Ezek az érzések és gondolatok jutnak először eszembe, ha az előadásra emlékezek. Elég közel ültünk ahhoz, hogy az összes érzelmet Vecsei arcán közelről lássuk. A történet József Attila életét mutatja be. Korai gyermekéveire emlékezik és a nehézségekre, amiből egész életében kijutott. Szerelmes természetére, mert nem volt olyan, hogy vagy ne lett volna szerelmes, vagy ne gyötrődött